lauantai 19. kesäkuuta 2010

Namaste

Tämä ei nyt aivan justiinsa blogin pääaihepiireihin sisälly, mutta pakko postata lauantain herkkuateria. Aasialainen ruokakirja innosti valmistamaan eilen intialaista mättöä. Tekosyyt ja muut vaihtoehdot (l. New Bombay) saivat jäädä, koska eräs ystäväni muisti minua syntymäpäivänäni paketilla, josta löytyi lähes kilo intialaisia mausteita! K I I T O S pojat, mahtavat lahjat.

Ensimmäisenä kokeiluun valitsin aivavarman intialaisen kanakorman.

Ohje löytyy täältä. En viitsi tähän kopsata, koska noudatin reseptiä aika orjallisesti (mantelit tosin ripottelin annoksen päälle ja rusinat jätin suosiolla pois).

Korman kaverina oli riisiä, naan-leipää ja raitakastiketta.

Naanleivän ohjeen löysin Hellapoliisilta. Leivistä tuli vaatimattomasti sanottuna täydellisiä, vaikka munia tai pinnalle ripoteltavia siemeniä ei löytynytkään kaapista. Kopioin ohjeen vielä tähän, kun olivat kerran niin hyviä.

NAAN-LEIVÄT (8 kpl)

2dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
1rkl sokeria
1/2dl öljyä
1/2dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1tl leivinjauhetta
n. 6dl vehnäjauhoja
voiteluun; sulatettua voita
pinnalle; seesamin- tai unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö, jonka jaat 8:aan osaan.Pyöritä osat palloiksi, kaulitse soikeita litteitä leipiä. Kohota leivät pellillä leivinpaperin päällä, voitele sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista leivät 275 asteisessa uunissa (keskitasolla) 5-8 minuuttia.

Raitakastikkeen ohjeen mukailin Aasialaisesta keittokirjasta. Sekoitin maustamattomaan jugurttiin raastetun ja valutetun kurkun, juustokuminaa, korianteria, chilijauhetta ja minttua. Mukava raikastus!

Oli kyllä ihanat viikonloppusapuskat. Kerrankin ruoka oli sekä minun että mieheni mieleen. Se ei ole aivan itsestään selvää, koska minä en syö punaista lihaa ja mies ei juurikaan kasviksista välitä ...

Rentouttavaa sunnuntaita!

3 kommenttia:

  1. Voi, mä niin rakastan intialaista ruokaa! Kun joskus Suomesta saisin yhtä taivaallista paneer tikka masalaa kuin siellä paikan päällä... nyt tuli ihan vesi kielelle. :) Kasvissyöjänä olen iloinen, että intialaisesta keittiöstä löytyy niin paljon kasvisruokia. Naan-leipää on kyllä ihan pakko kokeilla tehdä joku päivä, sun leipäsi näyttivät niin herkullisilta. :)

    VastaaPoista
  2. Nzqu: Mulle intialainen ruoka on oikeastaan aika tuore mutta sitäkin tulisempi rakkaus. Jos joskus pääsisin Intiaan makumatkalle, jäisin varmaan sille tielle!

    Tuo naan-leivän resepti tuntui kyllä niin varmalta, että aivan ehdottomasti suosittelen sitä kaikille. Mieskin jo kyseli minä päivänä meillä seuraavan kerran syödään naania... ;) Hänelle maistui kuulema jopa paremmin kuin ravintolan leivät (!).

    VastaaPoista