tiistai 12. lokakuuta 2010

Miten päällystän nappeja?

Useat lukijat ovat lähipäivinä kyselleet ohjetta nappien päällystämiseen. Sopivasti eilen saapui postissa Etsystä tilaamani tarviketäydennys. Nyt varasto näyttää tältä (appivanhemmille kiitos uudesta herkullisesta säilytysrasiasta):

Minulta löytyy nyt nappiaihioita ja työkaluja neljää kokoa: 20 (1,3 cm), 30 (1,9 cm), 36 (2,2 cm) ja 75 (4,76 cm). Mielestäni näistä monikättöisin on koko 30, joka myös näkyy ohjeen kuvissa. Jokaiselle nappikoolle on siis oma työkalu. Tilatessasi tarvikkeita ensimmäistä kertaa esimerkiksi Etsystä muista tarkistaa, että pakettiin kuuluu myös työkalu. Myöhemminhän voit sitten halutessasi ostaa halvemmalla pelkkiä nappiaihioita. Ainakin Oulussa tarvikkeita myydään myös joissain käsityöliikkeissä, mutta hinnat ovat niissä aivan tuhottoman kalliit.

Laitan tähän ohjeen nappien päällystykseen, kuten minä sen teen. Voipi olla, että parempiakin tapoja löytyy. :) Ennen kuin luet eteenpäin seuraa VAROITUS: Nappien päällystäminen on äärimmäisen addiktoivaa puuhaa.

Nappien päällystykseen tarvitset nappiaihion (etu- ja takakappale), nappityökalun (valkoinen alusta ja sininen paino-osa), haluamaasi kangasta, neulan, lankaa ja sakset.
Edellä mainittujen tarvikkeiden lisäksi voit halutessasi tehdä kalvosta kuvion valitsemista helpottavan apuvälineen. Kokoa 30 varten ympyrän kokonaishalkaisijan tulee olla noin 4 cm ja sisäympyrän halkaisijan noin 2,2 cm. Valitse haluamasi kohta kankaasta ja leikkaa ympyrä irti.Harsi ympyrän reunat, kuten kuvassa näkyy.
Kiristä kangaspala napin kuperan etuosan päälle, ja kiinnitä se "paketiksi" muutaman piston avulla.
Aseta "paketti" valkoisen työkalun sille puolelle, jossa on reikä. Laita sen päälle napin tausta-aihio koukkupuoli ylöspäin. Aseta päällimmäiseksi sininen työkalu kuvan osoittamalla tavalla. Paina lujasti ja tasaisesti sinisen työkalun avulla nappitausta napin etupuoleen kiinni. Nappi muljahtaa valkoisen osan sisään...
...ja sinulla on valmis nappi! Jippii, eikö ollutkin lystiä? Toivottavasti ohjeesta oli jollekin hyötyä. Kysykää rohkeasti, jos ohjeessa tai nappien päällystämisessä jokin asia mietityttää! Mielelläni kuuntelen jatkossakin postausehdotuksia. :)

30 kommenttia:

  1. Hyvä ohje ja näyttää kyllä aika koukuttavalta hommalta! Miten kalliita nuo nappiaihiot muuten ovat?

    VastaaPoista
  2. Heips! Uudeksi lukijaksi ilmoittaudun!

    Varoitit kyllä että voi koukuttaa, luin silti ja hauskalta näytti... :-)

    VastaaPoista
  3. hmm tätä nappien päällystystä vois kokeillakin, sais omanlaisia nappeja :) Mut muakin kiinnostaa että paljon noi välineet sit maksaa?

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta ja voi ei samalla, pitääkö tuohonkin sitten koukuttua?!

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia inspiroivasta ohjeesta! Mulla onkin tuolla pikkupussillinen niitä tuhottoman kalliita nappiaihioita käsityöliikkeestä. :-) Ei vaan oo jostain syystä tullut kokeiltua.

    VastaaPoista
  6. Olkaatte hyvät! :) Hinnat eivät ainakaan etsyssä olleet kovinkaan kalliit: esimerkiksi paketti, johon kuuluu työkalu (koko 30) ja aihiot kahdeksan napin päällystykseen, maksoi reilut pari euroa + postikulut. Aihiot 25 napin (koko 30) päällystykseen maksoi alle neljä euroa + postikulut.

    Nyt kaikki napittamaan! ;)

    VastaaPoista
  7. aivan ihania maatuskanappeja! :) tommosia mullekin!

    VastaaPoista
  8. Ooooh! Enpäs tiennytkään että on tuollaisia manuaalinappitarvikkeita! Meillä oli koulussa se kone tai vempain mikä lie, ja se vasta kallis on!! Mutta unelmalistalla sekin on jos joskus löytyisi sitä rahaa. Nyt tilaan heti näitä koska RAKASTAN nappeja! Kiitos sinulle! :D
    Löysin tänne ystäväni Lauramaisen kautta.

    VastaaPoista
  9. Lisäys edelliseen: Englanninkielisiltä sivuiltako olet tilannut vai miten tämä homma menee?

    VastaaPoista
  10. http://www.bakeitpretty.com/blog/2009/01/sew-sweet/
    Tuolta lataamaan valmiille napeille "etiketit", jos vaikka lahjaksi antaa pussillisen nappeja... Toki nuo on karkkipusseja, mutta mun mielestä käy hyvin!!!... :-)
    (olen hillonnut tota kuvaa, odotellen, että tekisin nappeja...)
    VAROKAA ETTETTE ALA TEKEMÄÄN NAMUJA JA JÄÄ KOUKKUUN!

    VastaaPoista
  11. Anni: :) on ne kyl kivoja.

    Annica Charlotta: Kiva, kun löysit blogiini ja tervetuloa uudestaankin. Ihanaa, jos tämän jutun ansiosta pääset nyt nappitehtailemaan. :) Tilasin tarpeet etsystä (www.etsy.com), joka on kansainvälinen käsitöiden ja tarvikkeiden kauppapaikka. Sivusto siis kokoaa myyjät ja ostajat samaan paikkaan.

    Laura: Hehei, kiitos vinkistä! Aivan ihana lahjaidea.

    VastaaPoista
  12. Oi miten suloinen nappi, kuin koru :) Ihania ostoksia alempana!!

    VastaaPoista
  13. Oon näitä aiemminkin meinannut tilata, mutta innostuin tästä ohjeesta nyt niin, että ostin Etsystä eilen tuollaisen koneen ja 100kpl noita nappipohjia. Oi että miten mua jännittää! :D

    VastaaPoista
  14. Elios: Ollos hyvä vain. :)

    Emma: Nuo ovat kyllä söpöläisiä. :) Ostokset tuolla kovasti huutelevat, että milloinkas käyn käsiksi. ;)

    Anna: Odotus on ihana tunne. Tulethan sitten kertomaan, miten onnistui nappien teko. Mukava, että ohjeeni on saanut ihmiset innostumaan entisestään.

    VastaaPoista
  15. Öö eikös noita napinaihioita-mitä-lie saa mistään muualta kuin Etsystä? :D Oon yrittänyt vastustaa viimiseen tippaan asti, etten alkaisi tilamaan sieltä mitään, koska muuten siitähän ei tulis loppua, ei sitten millään :D

    VastaaPoista
  16. Madam B.C.: Kyllähän tuossa lukee, että Oulussa niitä saa ihan käsityöskaupoistakin (ainakin löytöpalassa oon nähny), jos vaan on valmis maksamaan "vähän" enemmän. :)

    VastaaPoista
  17. Ai, kappas niinpäs lukeekin! :D Oli ilmeisesti liian kiire lukemaan itse ohjeosioita, että meni informaatio vähän ohitse...:D Täytyypäs katsoa löytöpalassa tarvikkeita sitten kun siellä seuraavan kerran asioin.

    Kiitos vielä tästä postauksesta! :)

    VastaaPoista
  18. Moikka!
    Haluaisitko laittaa tarkan linkin tuolta etsystä mistä nämä nappiaihiot yms tarvikkeet löytyy? :) kiinnostelisi kamalasti ruveta väsäämään nappeja, mutta etsyssä suunnistus ei suju :s

    nimim. enomistakielipäätä

    VastaaPoista
  19. Heippa!
    Minä olen tilannut etsystä usealta eri myyjältä nappiravikkeita. Suosikkini on kuitenkin CutisStuffs-nimimerkillä toimiva kauppa. Siellä on hinnat kohillaan ja postituskin on nopea. (Tosin paketti tulee USA:sta, joten kyllä siinä hetki kestää.) Suora linkki on:

    http://www.etsy.com/shop/cutiestuffs?ga_search_query=cutie+stuff&ga_search_type=seller_usernames

    Toivottavasti tästä oli apua ja pääset nappipuuhiin! :)

    VastaaPoista
  20. ^ Kiitoksia hurjasti!
    Voiko nuilla samoilla 'työkaluilla' päälistää saman kokoisia nappeja missä on tuo muovinen takaosa vai räsähtääkö se rikki?

    VastaaPoista
  21. Muovisista nappiaihioista en osaa sanoa mitään, kun en niitä itse ole tehnyt. Käsittääkseni nuo on tehty jollain kalliilla isolla hienolla koneella. :)

    VastaaPoista
  22. Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta, tilasin minäkin etsystä omat tarvikkeet ja aloin tehtailla nappeja, on todellakin koukuttavaa hommaa!

    VastaaPoista
  23. Täältäkin lähti tilaus menemään napeista ja muutamista korviksen taustoista. Älyttömän halpoja tuolla! Ostin tänään kaksi paria korvistaustoja hintaan 3,5e ja tuolta sain alle 3e 25kpl vastaavia :) kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
  24. Heippa!
    mie tilasin joku aika sitten blogisi innostamana nappiaihioita ja pengoin kaikki kankaat esiin!
    kuinka kovasti takaosaa täytyy painaa etuosaan kiinni? ja kuinka tärkeää on että painaa ihan tasaisesti?
    itse painan rystyset valkoisena ja toinen reuna painuu vain vähäsen... osaatko kertoa mitä mahdollisesti teen väärin? :D

    VastaaPoista
  25. Hmm, mullakin on kyllä joskus meinannut mennä vinoon, ja erityisesti kovin paksujen kankaiden kanssa on pitänyt painaa sormet vääränä. :) Lopulsta olen kuitenkin aina saanut napin kasaan.

    Yksi hyvä kikka on laittaa päällystetty napin etuosa valmiiksi työkalun "sisään" ja sitten laittaa takaosa kohilleen ja painaa sinisellä osalla takaosa kiinni. Menee ainakin vähän helpommin suoraan. :) Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista
  26. Ihania nappeja =) Mikä paikka tuo "etsy" on mistä olet tilannut? Itse tilasin juuri Nappikauppa Punahilkasta tarvikepaketin. Oletko tehnyt samalla tekniikalla korviksia? Itse ajattelin tehdä. Oletko käyttänyt tuossa ompelemisen jälkeen liimaa kun kiinnität tuon nappiaihion toisen puolen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. www.etsy.com on kansainvälinen verkkokauppa, jossa yksityiset ihmiset voivat myydä mm. käsityötarvikkeita ja omia käsitöitä. Mainio inspiraation lähde, vaikkei mitään tilaisikaan! :)

      Olen tehnyt samalla tekniikalla korviksiakin: olen irroittanut taustasta "nupin" pihdeillä ja liimannut tilalle korvistaustat. Napeissa en ole käyttänyt liimaa, mutta pääasiassa tausta on pysynyt hyvin.

      Poista
  27. Nappitarvikkeet käsissä, kuitenkin halusin vähän lisää vinkkejä ennen kuin alan hommiin. Eksyin siis blogiisi. Kiitos hyvistä vinkeistä ja ihanasta blogista. Taidan jäädä lukijaksesi :)

    VastaaPoista